Snel bederf door temperatuur
Bij gewone koeling in de koelkast blijft yoghurt dagenlang goed. Buiten de koelkast stijgt de temperatuur naar kamerniveau. Bacteriën krijgen daardoor meer kans om zich te vermenigvuldigen. Die bacteriën zorgen ervoor dat yoghurt bederft en soms zelfs gevaarlijk kan zijn om op te eten. Zeker in de zomer gaat dit sneller dan in de winter. Kouder dan 5 graden komen bacteriën bijna niet in beweging, maar bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden groeit het bederf snel. Een geopende verpakking is extra kwetsbaar. Losse invloeden van buiten, zoals lepels waar al aan gelikt is, versnellen het bederfproces.
Veiligheidsgrenzen per tijd en situatie
Een gesloten verpakking yoghurt kan bij normale kamertemperatuur zo’n twee tot vier uur buiten de koelkast blijven staan. Daarna neemt het risico toe dat het product bedorven raakt. In een warme ruimte kan yoghurt zelfs binnen twee uur al minder vers zijn. Is het yoghurtbakje nog niet geopend en staat de temperatuur in de ruimte onder de 21 graden? Dan is het vaak minder gevaarlijk als de yoghurt één of enkele uurtjes uit de koelkast is. In uitzonderlijke gevallen hebben mensen wel eens gezien dat een afgesloten bakje yoghurt nog na negen tot zestien uur in orde leek. Toch wordt dat niet aangeraden, omdat je met het blote oog niet altijd kunt zien of het veilig is.
Zo herken je bedorven yoghurt
Als yoghurt bedorven is, ruik en zie je dit vaak snel. Het product krijgt een zure, scherpe lucht. Ook kun je schimmelplekjes ontdekken of vreemde klontjes en verkleuringen. De structuur wordt soms dunner, of juist heel dik. Smaakt het zuurder dan je gewend bent, of voelt het niet meer prettig in de mond? Dan kun je uit voorzorg de yoghurt beter weggooien. Het is niet verstandig om te proeven als je al ziet of ruikt dat het fout zit. Zelfs een kleine hoeveelheid slechte yoghurt kan klachten veroorzaken als buikpijn, diarree of misselijkheid.
Tips om yoghurt goed te bewaren
Bewaar yoghurt altijd zo snel mogelijk terug in de koelkast, liefst bij 4 graden. Leg het product direct na gebruik weer koel als je niet alle yoghurt in één keer opeet. Gebruik telkens een schone lepel; dat voorkomt besmetting met bacteriën van buitenaf. Laat geopende yoghurt niet langer dan nodig op het aanrecht staan. Neem bij vervoer naar school of werk een koelelement mee. Als je yoghurt per ongeluk vergeten bent, bekijk en proef dan nooit zomaar als het langer dan vier uur buiten de koelkast is geweest. Gooi het weg als je twijfelt, want je gezondheid gaat voor. Probeer een voorraad aan te leggen die je binnen de houdbaarheidsdatum en onder gekoelde omstandigheden kunt opmaken.
Veelgestelde vragen over hoe lang yoghurt buiten de koelkast kan staan
- Wanneer moet ik yoghurt weggooien als het buiten de koelkast heeft gestaan? Yoghurt die langer dan twee tot vier uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je het beste weggooien. Na deze tijd is de kans op bederf groot, zeker bij warme temperaturen.
- Maakt het uit of het pak yoghurt geopend is of niet? Ja, een geopend pak yoghurt bederft sneller buiten de koelkast dan een ongeopend pak yoghurt. Bij geopende pakken kunnen makkelijker bacteriën en lucht bij het product komen.
- Hoe zie ik of yoghurt niet meer goed is? Bedorven yoghurt ruikt zuur, heeft soms schimmel of vreemde stukjes en kan van kleur of structuur veranderen. Proef niet van yoghurt waarvan je denkt dat die niet meer goed is.
- Is het gevaarlijk om bedorven yoghurt te eten? Het eten van bedorven yoghurt kan buikpijn, misselijkheid of diarree veroorzaken. Het is daarom belangrijk om yoghurt die niet goed meer ruikt, smaakt of er raar uitziet, weg te gooien.
- Blijft yoghurt langer goed bij koud weer als het buiten de koelkast staat? In een koude omgeving, bijvoorbeeld onder de 10 graden, blijft yoghurt langer goed. Toch is het veiliger om yoghurt altijd in de koelkast te bewaren.