Hoe lang blijft yoghurt goed buiten de koelkast?

De invloed van kamertemperatuur op yoghurt

Hoelang kan yoghurt buiten de koelkast veilig blijven liggen? Veel mensen laten hun yoghurt weleens per ongeluk op het aanrecht staan. Dat hoeft niet direct een groot probleem te zijn. Yoghurt wordt gemaakt door melk te laten fermenteren met behulp van gezonde bacteriën. Deze bacteriën zorgen ervoor dat het product zuur wordt en minder snel bederft dan gewone melk. Toch is yoghurt niet onbeperkt houdbaar als je het buiten de koeling bewaart. Bij kamertemperatuur, die meestal ligt tussen 18 en 22 graden Celsius, kunnen bacteriën en schimmels sneller groeien dan in de koelkast.

Per ongeluk yoghurt langer buiten de koelkast

Soms wordt een pak of bakje yoghurt vergeten en blijft het uren op het aanrecht staan. Uit ervaringen blijkt dat yoghurt een aantal uur buiten de koelkast best kan doorstaan zonder gelijk onveilig te worden. Zo zijn er verhalen van mensen die een afgesloten bakje Griekse yoghurt tot wel 16 uur buiten de koelkast lieten staan. Vaak gaat het hierbij om een ruimte die niet te warm is, bijvoorbeeld onder de 21 graden. Toch is dit niet aan te raden, omdat de kans op bederf toeneemt hoe langer je yoghurt buiten de koeling laat staan. Ga uit van maximaal twee tot vier uur op kamertemperatuur om veilig te blijven.

Het verschil tussen geopende en ongeopende yoghurt

Een ongeopende verpakking yoghurt is meestal beter beschermd tegen bederf dan een open pak. In een dichte verpakking kunnen minder snel bacteriën of schimmels bij het product komen. Hierdoor blijft yoghurt wat langer goed als je het eens vergeet terug te zetten. Toch maakt de temperatuur nog steeds veel verschil. Yoghurt in een open pak of schaaltje is gevoeliger voor besmetting met bacteriën. Na een paar uur op het aanrecht kunnen deze zich snel vermenigvuldigen, zeker als het warm is in huis. Zet yoghurt dus altijd zo snel mogelijk na gebruik terug in de koelkast, vooral als het om een aangebroken verpakking gaat.

Wanneer is yoghurt onveilig geworden?

Yoghurt die te lang op een warme plek staat, kan bederven. Je merkt dat vaak aan veranderingen in geur, kleur of structuur. Bijvoorbeeld, de yoghurt gaat zurig ruiken, er verschijnen klontjes, of er ontstaat schimmel aan de randen van het pak. Als de yoghurt niet meer lekker ruikt of er anders uitziet dan je gewend bent, eet het dan niet meer op. Eten van bedorven yoghurt kan zorgen voor buikpijn, misselijkheid of diarree. Vertrouw dus altijd op je zintuigen: ruik, kijk en proef zo nodig een klein beetje voordat je de yoghurt opeet. Is de twijfel groot, gooi het dan weg om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Tips voor het bewaren van yoghurt

Met een paar eenvoudige tips blijft yoghurt langer houdbaar en veilig. Zet een pak zo snel mogelijk na gebruik terug in de koelkast, liefst in het koudste deel (niet in het deurvak). Houd de begin- en sluitdatum in de gaten die op de verpakking staan. Gebruik altijd een schone lepel om besmetting te voorkomen. Laat je yoghurt per ongeluk buiten de koelkast, beoordeel dan goed hoe lang en bij welke temperatuur dit is gebeurd. Bij twijfel is het beter het niet meer te eten. Vooral bij warm weer bederft yoghurt sneller, dus wees extra oplettend in de zomer.

Meest gestelde vragen over yoghurt buiten de koelkast

  • Kan je yoghurt nog eten na een paar uur buiten de koelkast?

    Yoghurt blijft meestal tot twee tot vier uur goed buiten de koelkast, afhankelijk van de temperatuur in huis. Daarna neemt het risico op bederf toe en kun je het beter niet meer eten.

  • Wat gebeurt er als je bedorven yoghurt eet?

    Als je bedorven yoghurt eet, kun je last krijgen van je maag of darmen. Dit merk je vaak binnen enkele uren als buikpijn, misselijkheid of diarree.

  • Hoe weet je dat yoghurt niet meer goed is?

    Je merkt dat yoghurt niet meer goed is als het zuur of vreemd ruikt, er klontjes ontstaan of er schimmel zichtbaar is. Ook een vreemde kleur kan op bederf wijzen.

  • Maakt het uit of de yoghurt nog niet geopend was?

    Een ongeopende verpakking yoghurt is vaak iets langer houdbaar buiten de koelkast dan een al geopend pak. Toch kan ook ongeopende yoghurt bederven, zeker bij hoge temperaturen.

  • Is yoghurt buiten de koelkast sneller slecht bij warm weer?

    Ja, bij warm weer bederft yoghurt sneller. Hoge temperaturen zorgen dat bacteriën zich sneller vermenigvuldigen, waardoor het voedsel minder lang veilig blijft.