Lasagne bewaren is handig als je nog een stuk over hebt of als je vooruit wilt koken. Het is een geliefd ovengerecht en dat maakt het jammer om restjes weg te gooien. Door slim met bewaring om te gaan, kun je nog een paar dagen genieten van je maaltijd zonder zorgen over de kwaliteit of veiligheid.
Lasagne veilig opbergen in de koelkast
Verse lasagne kun je na het bakken prima een tijdje bewaren. Laat het gerecht eerst goed afkoelen op het aanrecht, maar niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Dek vervolgens de schaal af met folie of doe de stukken in een goed afsluitbare doos. Plaats de lasagne in de koelkast. Zo blijft deze twee tot drie dagen goed. De binnenkant van het gerecht blijft vaak vochtig door de saus, dus verspil geen tijd met opbergen. Lasagne verpakt in een afgesloten bakje voorkomt uitdrogen en zorgt dat geuren van andere producten niet worden opgenomen. Als je twijfelt of de lasagne nog lekker is, kijk dan of er schimmel op zit of ruik eraan. Bij een rare geur of zichtbare schimmel is het tijd om weg te gooien.
Tips voor invriezen en ontdooien
Wanneer je weet dat je gerecht niet binnen een paar dagen opgegeten wordt, is invriezen de beste keuze. Verdeel de porties vooraf zodat je later makkelijk kunt pakken wat je nodig hebt. Leg een stukje bakpapier tussen de stukken, dan kleven ze niet aan elkaar. Bewaar de lasagne bij voorkeur in een diepvriesdoos of stevige zak. In de vriezer blijft lasagne tot drie maanden goed van smaak. Langer kan wel, maar de structuur en smaak nemen af. Ontdooien doe je het beste in de koelkast. Haal het gerecht een dag van tevoren uit de vriezer en leg het op een bord onderin de koelkast. Sneller ontdooien kan ook, maar doe dit dan altijd in de magnetron. Als de lasagne helemaal ontdooid is, kun je deze goed verwarmen in de oven of magnetron.
Ontdooien doe je het beste in de koelkast. Haal het gerecht een dag van tevoren uit de vriezer en leg het op een bord onderin de koelkast. Sneller ontdooien kan ook, maar doe dit dan altijd in de magnetron. Als de lasagne helemaal ontdooid is, kun je deze goed verwarmen in de oven of magnetron.
Opnieuw opwarmen voor een lekkere maaltijd
Bereid je gekoelde of bevroren lasagne altijd goed voor voordat je het weer eet. Door het gerecht helemaal door en door warm te maken, verminder je het risico op bacteriën.
In de oven wordt het vaak het lekkerst: verwarm de oven voor op 180 graden en dek de schaal eerst af met folie. Verwarm minimaal twintig minuten, en haal het laatste stukje folie weg voor een knapperige bovenkant in de laatste paar minuten.
In de magnetron kan lasagne ook, maar snijd een groot stuk beter eerst in kleinere porties. Zo weet je zeker dat alles even warm wordt en geen koud stukje overblijft.
Het is niet aan te raden lasagne twee keer opnieuw op te warmen. Bewaar na het opwarmen dus alleen wat je direct wilt opeten.
Extra tips voor slimme bewaring
Wie regelmatig lasagne maakt, weet dat slimme gewoontes afval voorkomen. Zet een datum op het bakje in de koelkast of vriezer. Zo weet je precies van wanneer het gerecht komt en hoef je niet te gokken.
Schep restjes altijd in schone bakjes en werk met schone lepels of spatels. Dit voorkomt dat er al voor het bewaren bacteriën in het eten komen.
Heb je saus én pasta over, bewaar deze dan apart als het kan. Hierdoor houd je de structuur lekker stevig bij het opwarmen.
Zorg er altijd voor dat de koelkast op maximaal 4 graden staat. Is je koelkast warmer, dan bederft je lasagne sneller.
Tot slot: gooi lasagne die langer dan drie dagen in de koelkast ligt weg om buikpijn te voorkomen.
Meest gestelde vragen over het bewaren van lasagne
-
Hoe lang blijft lasagne goed in de koelkast? Lasagne blijft twee tot drie dagen goed in de koelkast als je het luchtdicht verpakt.
-
Kun je lasagne invriezen? Lasagne kun je goed invriezen. Na het afkoelen verpak je stukken in een diepvriesdoos of zak en zo blijft het tot drie maanden goed.
-
Hoe weet ik of mijn lasagne niet meer eetbaar is? Als lasagne gek vreemde luchtjes krijgt, de saus of kaas grijs of groen wordt of je schimmel ziet, kun je het beter niet meer eten.
-
Mag ik opgewarmde lasagne opnieuw bewaren? Opgewarmde lasagne opnieuw bewaren wordt afgeraden. Eet alleen wat je nodig hebt om het risico op bacteriegroei te verkleinen.
-
Moet ik lasagne helemaal laten afkoelen voor ik hem in de koelkast zet? Laat lasagne afkoelen tot kamer temperatuur, maar zet hem binnen twee uur in de koelkast om bederf tegen te gaan.